Підключення АКБ до инвертору і перетин кабелю

10 квітня 2018 р.

Ця стаття призначена для домашніх майстрів, які без допомоги електрика встановлюють інверторну систему безперебійного живлення для домашнього опалювального котла та інших потреб резервування. Кабель якого перетину використовувати? Читайте в цій статті.

Щоб зібрати систему безперебійного живлення для домашнього котла опалення, не обов'язково бути електриком. Для цього цілком достатньо базових технічних знань. Тому люди часто беруться самостійно встановлювати подібну систему. Але при покупці нам регулярно ставлять одне і те ж питання - про необхідному перетині сполучних кабелів і порядку з'єднання акумуляторних батарей в стеки для збільшення вольтажу або ємності.

Мережевий інвертор - це прилад для перетворення постійного струму (різного вольтажу) в змінний, 220 Вольт. Системи на основі інвертора і одного або декількох зовнішніх АКБ використовуються для організації автономного і безперебійного електроживлення приватних будинків, котеджів і офісних приміщень. Дуже часто акумулятор і інвертор використовують при отриманні «зеленого електрики» від вітрогенераторів і сонячних батарей. Щоб забезпечити безперебійну роботу системи, потрібно правильно підібрати технічні параметри приладів і підключити акумуляторні батареї до инвертору.

Підключення акумулятора до ДБЖ

напруга акумуляторів

Для «зелених систем», а також інших потреб резервного живлення, найчастіше використовують АКБ напругою 12 Вольт, а також збірки з декількох штук на 24 і 48 Вольт. Щоб уникнути разбаллансіровкі, в будь-яких способах комбінації батарей рекомендується використовувати однотипні моноблоки з однаковою датою виробництва. При одночасному замовленні у нас від 2 шт і більше ми завжди видаємо батареї з однієї партії без додаткових уточнень з боку покупця.

Двенадцатівольтових моноблочні батареї добре підходять для систем безперебійної подачі електрики для споживачів невеликої потужності, тобто якщо потрібно підключити невеликий вітрогенератор або пару сонячних панелей. Не радимо обмежуватися таким вольтажем, коли планована потужність перевершує 1,5 кВт.

Двадцяти чотирьох вольт системи добре себе зарекомендували при загальній потужності до 4 кВт. Цей номінал підходить для більшості сонячних панелей, що мають паспортне напругу 36-38 Вольт.

Ну і сорока восьми вольт акумуляторні стеки - це ефективні рішення для серйозних завдань. Такої системи досить, щоб забезпечити електрикою великий приватний будинок або невеликий офіс. Вони забезпечують непогану ефективність і дозволяють застосовувати кабель до 120 мм 2.

Як вибирати переріз кабелю

Кабелі, що з'єднують АКБ з джерелами безперебійного живлення , повинні витримувати великі струми. Щоб зробити правильний вибір, потрібно розраховувати дроти, виходячи з максимуму енергоспоживання, яке бере інвертор. Чим надійніше з'єднання і менше опір, тим краще. Від кабелю залежить на скільки впаде напруга при його передачі, а значить і продуктивність всієї системи. Тобто, чим коротше і товстіше дріт - тим ефективніше буде працювати система, тому що падіння напруги буде мінімальним.

Один з вельми поширених прорахунків при підключенні АКБ до инвертору - малий перетин сполучного кабелю. Якщо хочете розрахувати потрібну перетин дроту для певної системи безперебійного електроживлення, потрібно знати паспортну потужність інвертора і струми, які будуть проходити через кабелі. Крім того, потрібно розрахувати яке буде відстань від акумуляторних батарей до інвертора і напруга постійного електрики.

Необхідний перетин дроти розраховують так, щоб напруга в системі падало але лише на 2% від робочого номіналу. Є проста і зручна формула розрахунку перетину кабелю: R = E / I x L, де R - опір кабелю в Ом * мм2 / м (для мідних проводів - 0,0167), I - найбільші струми в Амперах, L - довжина проводу виражена в метрах. (Х2 для плюсового і мінусового проводів).

Нижче в таблиці наведені мінімальні значення перерізу проводів для систем різної потужності:

Ватт напруга акумулятора Мінімальний перетин кабелю при довжині
0 ~ 1,0 м 1,0 ~ 5,0 мм
1 кВт 12 Вольт DC 30 мм2 40 мм2
1 кВт 24 Вольт DC 15 мм2 20 мм2
1 кВт 48 Вольт DC 10 мм2 15 мм2
2 кВт 12 Вольт DC 60 мм2 75 мм2
2 кВт 24 Вольт DC 30 мм2 45 мм2
2 кВт 48 Вольт DC 15 мм2 25 мм2
3 кВт 24 Вольт DC 45 мм2 60 мм2
3 кВт 48 Вольт DC 25 мм2 30 мм2
4 кВт 24 Вольт DC 60 мм2 75 мм2
4 кВт 48 Вольт DC 30 мм2 40 мм2
5 кВт 48 Вольт DC 40 мм2 50 мм2
6 кВт 48 Вольт DC 45 мм2 60 мм2

Завжди краще використовувати цілісний кабель задовольняє вимогам. Але якщо не змогли підібрати 1 кабель на 100 мм 2, то допустимо використовувати два відрізки по 50 мм2 або три по 35 мм2 за умови дотримання загальної площі перетину.

Тут наведені параметри необхідних проводів при довжині від 1 до 5 метрів. Крім цього, потрібно пам'ятати, що якість роботи системи залежить і від того, наскільки надійний контакт. Рекомендуємо використовувати обтискні, паяні мідні клеми-наконечники. Попередньо очистіть їх від пилу і окису, тому що поганий контакт викликає втрати електроенергії і перегрів клем.

Схеми підключення АКБ до инвертору

При монтажі «зелених систем» і безперебійної подачі електрики застосовують паралельний, послідовний і послідовно-паралельний способи підключення акумуляторів.

При паралельному варіанті підключення напруга «складовою» акумуляторної батареї дорівнює напрузі одиночного акумулятора. При цьому електрична ємність буде дорівнювати сумі ємностей окремих акумуляторів в її складі. Це означає, що при однакових батареях потрібно ємність однієї помножити на загальну кількість АКБ в системі.

Підключення акумулятора до ДБЖ

При послідовному способі АКБ використовує ємність, аналогічну одному акумулятора, а електронапругу буде дорівнювати сумі напруг, що становлять систему акумуляторів. Це означає, що при певній кількості батарей потрібно просто помножити напругу на число акумуляторів, і ми отримаємо загальну напругу системи.

Підключення акумулятора до ДБЖ

У разі, коли потрібно нарощувати одночасно і ємність, і напруга, застосовують послідовно-паралельний спосіб з'єднання з батареєю. Спершу підбирають необхідну кількість батарей, а потім з'єднують їх паралельно і послідовно, а потім підключають до инвертору.

Підключення акумулятора до ДБЖ

Згодом у акумуляторів об'єднаних в загальну систему може статися розбалансування - значна зміна напруги на окремих АКБ системи. Для цього потрібно один раз на півроку проводити вимірювання і при необхідності проводити ребалансування напруги . Найпростіше її зробити за допомогою підвищеної напруги на протязі 24 годин. Напруга вирівнюючого заряду залежить від конкретної моделі акумулятора - потрібно уточнити у продавця або сервісного центру.

Ще одна тонкість: при паралельному або послідовно-паралельному способах підключення АКБ, потрібно одну клему, що приходить від інвертора, з'єднувати з контактом першого акумулятора (або групи), а другу - з контактом останнього акумулятора в ланцюзі (при цьому чітко дотримуючись полярності). Якщо зробити все таким чином, то навантаження і заряд будуть рівномірно розподілятися в системі.

На завершення

Якщо все-таки вам складно впоратися з розрахунками системи, то найкращим виходом може бути звернутися до фахівця-електрика. При продажу наші менеджери допоможуть порадою як правильно підібрати акумуляторні батареї для ваших потреб, а також дадуть загальні поради по монтажу або використання. При необхідності повного монтажу системи під ключ ми запропонуємо скористатися послугами нашого професійного електромонтажника.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини