Вибір зварювального апарату для кузовних робіт

18 січня 2019 р.

Комплексний ремонт автомобіля неможливий без зварювального апарату, також як і багато інших видів робіт з металом. Найпопулярнішим вибором авторемонтних майстерень, що спеціалізуються на кузовному ремонті, є напівавтомати. Про видах і нюансах вибору подібного обладнання, читайте далі.

Перш ніж купити зварювальний апарат, необхідно визначитися із завданнями, які він буде вирішувати. Цілі визначають технічні показники пристрою. Сюди відносяться: потужність на максимальному струмі, тривалість навантаження, вид зварювання, діапазон температур, функції захисту від удару струму, волого-і пилезахищеність, можливість наплавлення.

Також потрібно враховувати і тип захисту від перегріву, клас ізоляції, захист мережі живлення від перевантажень, силу і полярність зварювального струму. Зверніть увагу на робочу напругу на дузі, величину допустимого відхилення питомого напруги. Габарити, масу і ККД, умови в яких буде працювати обладнання.

На перший погляд - складне завдання, але давайте розберемо по порядку.

Зварювальний апарат для кузовного ремонту

Які зварювальні апарати використовують при ремонті авто

  1. Сварочніка змінного струму;
  2. Інвертори;
  3. Напівавтоматичні зварювальні апарати.

У кожного типу свої характерні переваги та недоліки. Так, зварювальні пристрої змінного струму затребувані, коли потрібно варити товстий метал, але пропалюють тонкий (до 3-4 мм). Коштують недорого, але і роблять шви невисокої якості.

Інверторні зварювальні апарати роблять хороший шов, не вимогливі до напруги, але чутливі до пилу і бруду. Обмеження - товщина металу не повинна перевищувати 3 мм. Ну і ціна на такі апарати «кусається».

Напівавтомати - краще рішення по співвідношенню вартості, якості і технічним можливостям. Дозволяють працювати з металом від 0,7 до 6 мм. Якщо застосувати аргон - можна варити кольоровий метал. Дозволяють робити якісний шов.

Універсальний зварювальний напівавтомат, здатний працювати від побутових електромереж 220 Вольт, дозволяє з успіхом впоратися з більшістю завдань з кузовного ремонту автомобілів.

Зварювальний апарат для кузовного ремонту

Особливості зварювальних робіт і вимоги до техніки

При ремонті кузова частіше мають справу з тонкими листами металу. Значно рідше використовують товсті листи і кольорові метали (наприклад - алюміній). Зварювальні напівавтомати - універсальне рішення. Вони призначені для роботи з матеріалами від 1 до 4 мм. Апарат видає від 40-50 до 160 Ампер. Напівавтоматом можна зварювати навіть товсті листи, обробляючи поверхню з обох сторін, або в багатопрохідному режимі, скошувавши кромку.

Функція зміни індуктивності електродуги дає можливість робити проплавление широкого або глибокого типів, щоб не жолобилися довгі шви. Такий підхід застосовують при заварюванні невеликих зазорів.

Зварювальні пристрої нагріваються при тривалій роботі, а, досягнувши потрібної температури, - відключаються. Кожен апарат оснащений датчиками, що показують, скільки часу залишилося до виключення. А також табло індикатора вентилятора. Тому, якщо доглядаєте пристрій для частого використання, потрібно підбирати модель з запасом потужності (до 200 Ампер). Для професіоналів рекомендується купувати напівавтомат 250 Ампер.

В імпульсному режимі зварювальний агрегат функціонує з меншим тепловкладенням. Навіть у новачка мало шансів зробити дірку в залозі. Результат - якісний, акуратний шов.

Особливо ефективно працювати з кольоровим металом в режимі «Пульс». Найчастіше доводиться варити алюмінієві сплави. Деякі моделі дорогих авто оснащені кузовом з подібних металів. У зварювальному режимі «Пульс», апарат варіює по черзі струми різної величини. Великими струмами апарат пробиває оксидну плівку, якою покритий алюміній, а малі легко плавлять метал.

З алюмінієм можна працювати будь-яким якісним напівавтоматичним пристроєм, з регулятором індукції. Але зварювати несучі конструкції обов'язково в імпульсному режимі зварювання. Для професійного автосервісу затребуване зварювальне обладнання з режимом «Пульс». Така функція присутня виключно на напівпрофесійному і професійному обладнанні, або на сварочніка з силою струму, що перевищує 300 Ампер, при вольтажі 380 Вольт.

Зварювальний апарат для кузовного ремонту

Детальніше про підбір зварювального апарату

Який напівавтомат купити для кузовних робіт - залежить від того, як плануєте використовувати, з якою інтенсивністю, які створені умови для роботи техніки. Інтернет-магазин Навітек пропонує напівавтоматичне зварювальне обладнання для майстерень, станцій техобслуговування і домашнього використання. Напівавтоматичні зварювальні апарати для малих виробництв, напівавтомати для активного використання, а також все необхідне для зварювання кольорових і чорних металів.

дізнатися ціни

Ринок України насичений зварювальним устаткуванням як нашого, так і закордонних виробників. Більшість - це обладнання китайського виробництва гідної якості і за оптимальною ціною. Продукція європейських брендів зустрічається рідше і ціна на них вище. Поширені апарати українського виробництва від найвідоміших виробників: Патон, Кентавр, Дніпро, Протон. Є побутові, напівпрофесійні і професійні моделі.

Переважна більшість виробів українського виробництва - заводської збірки від сертифікованих виробників. Це апарати відмінної якості, а ціни на цю продукцію нижче, ніж у європейських постачальників. Найстаріше підприємство (майже 60 років роботи) в цій галузі - Дослідний завод імені Е.О. Патона, розробляє і робить зварювальні апарати. Це сучасні, цифрові автомати і напівавтомати, що працюють від мереж 220 і 380 Вольт. Оснащені функціями: «Гарячий старт», «Антіпріліпаніе», «Форсаж дуги». За параметрами і функціоналу не поступаються європейським обладнання. Гарантія на продукцію від 3 до 5 років.

Китай масово виробляє обладнання для зварювання і займає до вісімдесяти відсотків ринку. Підбираючи китайський або європейський зварювальний напівавтомат, має сенс брати вироби офіційних брендів. Наприклад: Kaiser, Kende, Awelco. Це перевірене заводське обладнання з гарантійною підтримкою виробника.

Якщо ж при виборі зварювального апарату для кузовних робіт виникають питання - зателефонуйте нашим консультантам, вони із задоволенням допоможуть підібрати оптимальне рішення.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини