Вибір акумуляторів для сонячних систем і зеленого тарифу

27 квітня 2017 р.

Акумулятор - це одна з найважливіших частин будь-якої системи, що працює завдяки енергії сонця, він накопичує в собі всю енергію, яку зберігає до тих пір, поки вона не буде потрібно для живлення електроприладів. Найбільш широке застосування вони знайшли в системах безперебійного живлення, в яких акумульована енергія віддається, якщо пропадає напруга у зовнішній мережі. Купивши акумулятор в інтернет-магазині Навітек, ви зробите свій будинок не тільки енергетично незалежною і сучасним, але також будете впевнені в якості запропонованої продукції.

В Європі давно йде перехід на поновлювані джерела енергії і вже в деяких країнах вони займають значну частину в загальній енергетичній частці країни. В Україні також розвивається цей напрямок виробництва екологічно чистої енергії і наш інтернет-магазин всіляко цьому сприяє високою якістю пропонованої продукції. Завдяки останнім змінам в законодавстві фізичні особи, як і юридичні, отримали можливість продавати електроенергію, отриману від альтернативних джерел, в зовнішню мережу. Причому ціна проданого більше ціни купленого з місцевої мережі електрики - це називається "зеленим тарифом". Така можливість у приватних осіб з'явилася недавно, але вже багато відчули користь від сучасної ініціативи держави.

зелений тариф

Зелений тариф покликаний підвищити кількість будинків, які використовують альтернативну енергетику шляхом грошового заохочення власників. Укладається угода з комерційною компанією і їй продається енергія. Отже, значно збільшується рентабельність установки отримання енергії з поновлюваних джерел, поліпшується екологічна ситуація. Принцип в тому, що сонячна система іноді, особливо влітку, може виробити таку кількість енергії, яке залишиться після підтримки роботи всіх приладів в будинку і повного заряду акумуляторів. Саме цей надлишок і продається компанії, яка представляє уряд на цьому ринку, таким чином, знижується потреба у виробленні електроенергії класичними шкідливими способами.

Складові системи безперебійного живлення

Для отримання електрики з відновлюваних джерел існує багато способів. Як найбільший пласт можливостей виділяються сонячні системи.

Система безперебійного живлення, що працює від сонячної енергії, зазвичай складається з наступних компонентів:

  • сонячні фотоелектричні панелі;
  • акумулятори, призначені для циклічних режимів експлуатації;
  • інвертор з контролем заряду від сонячних батарей.

Елементів не багато, але всі вони не дешево коштують, а помилка або НЕ збалансованість при проектуванні може вилитися непоправними витратами бюджету, невикористовуваними можливостями або навіть виходом з ладу всієї системи.

У майбутніх статтях ми постараємося описати нюанси вибору кожного елемента сонячної системи індивідуально. Зараз ми поговоримо про батареях, які використовуються для зберігання енергії сонця, перетвореної за допомогою інвертора в електричну і потім накопичується в спеціальних акумуляторах.

Акумулятори для сонячних систем

Основні міркування для вибору акумулятора

Багато хто цікавиться, які акумулятори краще для сонячних батарей? Спробуємо відповісти без технічних ускладнень, щоб було зрозуміло не тільки інженерам по проектування систем безперебійного живлення, але і простому обивателю .

У загальному випадку для використання з сонячними панелями застосовні батареї глибокого розряду з наповнювачем AGM або GEL типу. Щоб відразу звузити вибір не вникаючи в електротехнічні характеристики, обов'язково зверніть увагу на виробника - батареї повинні бути зроблені на заводах авторитетних світових брендів і не повинні бути легше моделей конкурентів аналогічної ємності. Бренд може бути китайським, але не повинен бути «ноу нейм» з невідомої лейбою. Це гарантує, що при виробництві не використовується перероблений свинець. Така батарея пропрацює довше!

Важливою характеристикою акумулятора є кількість циклів, що впливає на її ресурс. Цей параметр не постійний, а залежить від глибини розряду, правильних температурних режимів навколишнього середовища і інших чинників, якості та налаштування контролера сонячної батареї. У якісної AGM батареї кількість циклів «заряд-розряд» має залежати від залишкової ємності і бути приблизно в таких межах:

  • розряд до 50% залишкової ємності - 1500 циклів.
  • розряд до 80% залишкової ємності - 700 циклів - цей параметр зазвичай є номінальним і пишеться в описі базових характеристик товару інтернет-магазину.
  • розряд до 100% залишкової ємності - 500 циклів.

Тільки батареї інших типів конструкції можуть мати інші значення! Але коштують вони значно дорожче, а тут ми обговорюємо доступні для бюджету приватного будинку рішення для альтернативної енергетики.

У «чесного» гелевого акумулятора циклів на 20-30% найбільше. Тому коли побачите, що в характеристиках китайської батареї написано «ресурс 1200 циклів» - просто не вірте, а проконсультуйтеся з фахівцем! Можливо така батарея здатна забезпечити зазначений рессурса тільки при циклах до 80% залишкової ємності, а при глибоких розрядах її характеристики впадуть у рази. Викинуті гроші й годі! За таких міркувань, також можете приймати рішення про налаштування «отсекателя» інвертора.

Вибір акумуляторів для зберігання сонячної енергії

У наш час економічно виправданою альтернативи свинцево-кислотних акумуляторів немає! Таким чином, всі гелеві та AGM акумулятори є свинцево-кислотними. Тільки кислота в них знаходиться в різних станах, а також застосовуються різні конструкції решітки та патентовані технології виробників для збільшення ресурсу! Це не обслуговуються герметичні акумулятори, які можна використовувати в житлових приміщеннях. Всі рекомендовані нами батареї мають гігієнічні сертифікати СЕС. Тому при правильній експлуатації їх використання абсолютно безпечно і нешкідливо для здоров'я людини.

Найбільш поширеними є акумуляторні моноблоки напругою 12 Вольт, при цьому повністю заряджений елемент буде мати напругу трохи вище 13 Вольт, а повністю розряджений може не досягати 11 Вольт. Саме з них набираються системи на 24/48/96 Вольт, які з'єднуються послідовно для отримання необхідної вхідної напруги на перетворювачі. Найчастіше в подібних системах використовуються 100-амперні акумулятори, тому що АКБ на 200 і 300 Ач занадто важкі та громіздкі, до такої міри, що не кожен зможе пересунути їх, тим більше в тісних підсобних приміщеннях. При необхідності збільшення ємності акумуляторної системи, створюються системи з декількох блоків, які з'єднуються параллельно. АКБ меншої ємності вимагають більшої кількості з'єднань, що ускладнює конструкцію. Тому 100 Ач є універсальним вибором для невеликих і середніх систем.

Дата виробництва є важливим параметром тільки стартових акумуляторів! Батареї глибокого розряду мають дуже мінімальний саморозряд, тож можуть зберігатися на складі при оптимальній температурі довкілля 18-20 ° С досить тривалий час. Якщо батарея зберігається понад рік її слід перевірити і зарядити. Інформація про дату виробництва повинна бути вибита на корпусі «в умовно відкритому вигляді».

Наприклад: 170310xx - де перші дві цифри - це дві останні цифри року, потім місяць, день і потім службових цифри виробника. Іноді дата зашифрована складніше і його можна отримати тільки запитом на завод виробника. Наявність відривний наклейки на корпусі з датою змушує задуматися про правдивість наданої інформації.

Зазвичай фірми планують свої складські запаси виходячи з прогнозів продажів на півроку. Крім того товар знаходиться на стадії різних логістичних процесів до трьох місяців. Тому акумулятор для резервного харчування за умови придбання повинна бути віком приблизно від 3 місяців до 1 року.

AGM акумулятори

Цей вид акумуляторів використовується вже більше 40 років. Перевагою таких батарей вважається абсорбоване стан електроліту і пористий сепаратор з скловолокна, який знаходиться між пластинами елемента. В пори проникає електроліт, і сепаратор стає схожий на мокру мочалку, це забезпечує краще утримання газів, без яких система прийде в неробочий стан. У нормальних умовах, рекомбінаційний відсоток сягає 99 і вище, цей параметр безпосередньо впливає на термін експлуатації елемента. Такий високий рівень рекомбінації, означає, що весь газ, що виділяється в процесі роботи, переходить назад в рідину і не залишає корпус - це головна причина, по якій акумулятор не потребує постійного обслуговування. Рухливість іонів пояснює високі показники динамічних разрядно-зарядних характеристик, також AGM відрізняється відносною демократичністю до стабільності пульсацій, так що серйозних обмежень на використання батареї немає.

Перепади температури не особливо істотні завдяки рухливості електроліту, що знаходиться в сепараторі. Потрібно розуміти, що електроліт тримається в сепараторі завдяки капілярним силам, так що ставити елемент можна як завгодно, якщо при цьому він не перевертається пластинами паралельно землі. Розвиток високих показників розрядних струмів забезпечується неймовірно низьким відсотком виходить з батареї газу.

Такий акумулятор може працювати аж до 20 років, при цьому через герметичного корпусу не проводиться ні ремонт, ні технічне обслуговування, найякісніші продукти здатні пропрацювати до 800 повних циклів, але якщо під час експлуатації часто настає глибокий розряд AGM, то показник падає.

AGM VRLA акумулятори

Також при необхідності зменшення бюджету можна використовувати акумулятори AGM VRLA типу. Це сучасний розвиток AGM технології. Вони дешевші стоять, але і циклічний ресурс у них буде менше. У цих елементах чудовий відсоток рекомбінації, так що не буде потрібно встановлювати додаткову вентиляцію в приміщенні, де вони використовуються, кількість газів, які покидають корпус, буде незначним. При заряді, утворювати безпечні для людини гази виходять через спеціальний клапан, який в стандартному стані закритий і запобігає потраплянню в корпус повітря.

Деякі моделі мають високі показники енерговіддачі в короткий строк, для джерел безперебійного живлення це вкрай важливий фактор, так як коли пропадає напруга у зовнішній мережі, енергозабезпечення будинку повністю лягає на плечі цього елемента.

гелеві акумулятори

У гелевих акумуляторах до сірчаної кислоти додається силіконовий наповнювач, який займається иммобилизацией на пластинах електроліту. Гелеві батареї мають підвищену кількість циклів заряду-розряду в порівнянні з аналогами, це досягається завдяки гарній фіксації пластин, вони можуть перебувати в повністю розрядженому стані протягом досить тривалого періоду без осипання. Елементи цього типу майже не втрачають енергію при простоюванні, що важливо в деяких випадках забезпечення енергетичної незалежності будинку.

Однак не можна не згадати недоліки, через високої щільності гелевого електроліту, знижується показник рухливості іонів і в поштовхових токах цей елемент програє AGM аналогам. Також для коректної роботи гелевих батарей необхідно якісне стабільну напругу, в іншому випадку можливе перегрівання. Коротке замикання моментально приводить в непридатність GEL акумулятори, також вони дуже бояться знижених температур, так як і без того густий електроліт стає ще більш в'язким і показники падають в кілька разів, в морози необхідно забезпечити опалення приміщення, де він встановлений.

Рекомендовані виробники і особливості їхньої продукції

У деяких виробників є спеціальні серії акумуляторів для сонячних систем. Наприклад, акумулятори EverExceed серії Solar Gel Range - вони володіють збільшеним на 30% циклічним ресурсом, більш широкими температурними режимами і спроектовані з урахуванням всіх тонкощів експлуатації в альтернативних джерелах енергії. Однак спеціалізовані батареї коштують дорожче. Тому частіше використовуються гелеві акумулятори, які також добре зарекомендували себе в ніші «ціна-якість».

Ми також можемо рекомендувати гелеві акумулятори Challenger для використання в сонячних системах виробництва альтернативної енергії. Бренд Challenger проводиться на відомому китайському заводі Ritar і забезпечується 12 місячної гарантією від виробника. Досить добре зарекомендував себе для використання в альтернативних джерелах забезпечення безперебійного харчування приватного заміського будинку і т.д.

Серед виробників VRLA акумуляторів також виділяються якістю EverExceed серії Standard Range,Deep Cycle або Modular Max - за допомогою цих гелевих 2 вольтової банок можна зібрати систему будь-якої складності. Батареї цього авторитетного бренду відносяться до преміум сегменту і володіють найкращими характеристиками серед конкуруючих виробників. Про що також свідчить їх найбільший термін гарантії - 24 місяці. Тобто виробник впевнений, що його батарея відпрацює при щоденному заряді-розряді не менше 2 років!

Американські свинцево-кислотні батареї Trojan з рідким електролітом T-105 і T-125 показують найкращі характеристики при жорстких умовах експлуатації в циклічних режимах. Однак рідкий електроліт має властивість випаровуватися і має запах при заряді, тому їх рекомендується використовувати тільки в окремих технічних приміщеннях з нормально організованою системою кондиціонування.

висновок

Вибирати акумулятор для домашньої сонячної установки потрібно строго індивідуально, розуміючи всі переваги і недоліки продуктів на ринку, і свої потреби. Також істотно впливає бюджет, але чим дешевше батарея, тим швидше вона перестане функціонувати і доведеться купувати нову. Окрему увагу потрібно приділити якості і популярності бренду, так як дешеві аналоги зроблені з неякісних матеріалів з вторинним використанням переробленого свинцю і мають поганий конструкцією, сподіватися на їх довге життя і відсутність проблем в роботі не доводиться. Бажаємо успішного створення домашньої сонячної установки і вдалого вибору всіх елементів системи, в тому числі і акумулятора.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини