Зарядні пристрої для автомобільних акумуляторів

20 листопада 2017 р.

Для кожного початківця водія актуальним є питання вибору зарядного пристрою автомобільного акумулятора. Цей прилад знадобиться швидше, ніж здається. Особливо, якщо наближається холодну пору року. Якщо у Вас не заводиться машина і ніколи читати, а потрібно просто купити хорошу імпульсну зарядку, можете відразу перейти до списку рекомендованих пристроїв .

Якщо в теплу пору року наявність зарядки для автомобільного акумулятора не є таким актуальним, то взимку зовсім інша справа. У автомобільних акумуляторів при низьких температурах помітно збільшується саморазряд, іноді він досягає 30% загальної ємності в день! А крім того, сучасні легкові автомобілі сильно напхані як штатної, так і зовнішньої електронікою, яка вимагає постійного живлення від батареї 12 Вольт. Тому саме взимку так складно завести машину, особливо якщо авто постояло одну - два тижні. Коли машина заводиться кожен день і акумулятор свіжий, то проблем може і не бути, тому що АКБ постійно заряджається від автомобільного генератора, але часто цього мало.

При поїздках в міських умовах рекомендуємо заряджати акумулятор мінімум один раз на місяць. Перед похолоданнями потрібно обов'язково зарядити акумулятор. І ще, може статися ситуація, що ви не користувалися авто кілька днів, наприклад, поїхали у відпустку або на свята, а акумулятор сів. Звучить знайомо? Проте, щоб оживити акумулятор, тепер буде потрібно зарядний пристрій. Важливо сказати - зарядка повинна бути присутня в джентльменському наборі кожного автолюбителя. У цій статті ми з вами розберемо як підібрати і купити підходящий зарядний пристрій для акумулятора автомобіля.

Зарядні пристрої 12 Вольт

Що потрібно знати перед покупкою?

Перш ніж їхати в магазин за автомобільної підзарядкою, уточнюємо вимоги. Самий непродуманий і поспішний вчинок - придбання дешевої, або навпаки, дорогою зарядки. Майте на увазі, що заряджає пристрій купується на роки, і краще підходити до цього питання уважно. Перше, що потрібно - подивитися, акумулятор якого типу встановлений на вашому автомобілі. Це можна побачити на корпусі акумулятора або знайти характеристики на сайті.

Існують акумулятори трьох типів: WET,AGM,GEL. Відрізняються типом електроліту. У перших - рідкий, у других є скловолокнисту просочення і, нарешті, у третіх використовується гель.

Найчастіше, в звичайних, легкових машинах стоять АКБ типу WET. Моделі AGM і GEL застосовують набагато рідше, на авто високого класу, зі значною кількістю електронного фаршу. Для АКБ типів AGM і GEL підходить не кожна зарядка, тому що ці акумулятори чутливі до струмів і напруги. Напруга струму - 12 Вольт (24 - вантажівки).

Далі з'ясовуємо ємнісні характеристики акумулятора, вони потрібні при виборі зарядки. Ємність вказана на наклейці АКБ, вона вимірюється в ампер-годинах. Дізнавшись її, приступаємо до вибору зарядного пристрою.

Розроблено три групи зарядок за призначенням: зарядні, портативні, пускові зарядні пристрої, пускові.

З назви неважко зрозуміти, що одні тільки заряджають, інші підходять як для зарядки, так і для запуску двигуна, а треті - тільки для пуску. Портативні - це по суті запасний акумулятор, що дозволяє завести авто або зарядити сів АКБ в будь-якому місці.

Пуско-зарядні пристрої коштують трохи дорожче пускових або зарядних. Багато автолюбителів, зіткнувшись з питанням вибору, думають переплачувати чи ні за додаткові опції. Якщо ваше авто стоїть в гаражі і там є електромережу, то логічно купити зарядний пристрій для акумулятора автомобіля з можливістю пуску. Але якщо ставите машину на автостоянку або на парковці біля під'їзду - в цьому мало сенсу, хіба що з розрахунком на майбутнє.

По конструкції ЗУ бувають імпульсного і трансформаторного типу. Трансформаторні зарядки громіздкі і незручні. Для побутового застосування рекомендуємо брати імпульсний прилад, створений на основі інвертора, захищеного від замикання і з електронним функціоналом вибору режимів. Це сучасні пристрої, мають скромні габарити, але дорожче трансформаторних.

Зарядні пристрої 12 Вольт

Особливості сучасних зарядних пристроїв

Пристрої, які випускаються зараз, набагато досконаліше тих, що виробляли 10-20 років тому. Більшість з них володіють такими характеристиками:

  • універсальність - можна заряджати будь-які наявні в господарстві свинцево-кислотні акумулятори на 12 Вольт;
  • імпульсний режим роботи - завжди заряджає АКБ будь-якої ємності на 100%;
  • обираний профіль заряду в залежності від типу електроліту, тобто хороша зарядка підходить для будь-яких типів акумуляторів (AGM, GEL, Wet);
  • багаторівнева логіка і здатність відновлення АКБ, це означає, що зарядний пристрій не тільки заряджає батарею, але і «лікує» її.

Головні характеристики ЗУ для АКБ

Струм зарядки. Потрібний струм підбирають відповідно до місткості акумулятора. Це приблизно 10% від ємності батареї. Наприклад, якщо у вас в акумуляторі батарея на 45 Ач, то відповідний струм складає 45 Ампер. А якщо ви не поспішайте, то можна ставити і менше, просто доведеться довше почекати.

Якщо потрібно швидко зарядити раптово акумулятор, що сів, можна поставити силу струму трохи більше - 14-15%. Але не рекомендуємо так чинити, бо екстрена зарядка прискорює знос АКБ і скорочує термін його служби. Максимальні струми, що видаються зарядним пристроєм повинні перевищувати 15%, які потрібні для швидкої підзарядки. Прилад не повинен функціонувати на повному завантаженні, зверніть на це особливу увагу.

Безпека при використанні ЗУ

Сучасні автомобільні зарядні пристрої оснащені захистами різних типів. Але головне, що повинно бути - це захист від невірного приєднання контактів і перегріву!

Зарядні пристрої 12 Вольт

Що ж купити?

Як вже говорилося вище, найчастіше в автомобілях використовують свинцево-кислотні акумулятори з рідким електролітом і ємністю 45-95 Ач. Тому наші рекомендації зводяться до покупки імпульсного зарядного пристрою з автоматичними режимами заряду і струмом, трохи більше 10% від ємності, що заряджається АКБ.

Зверніть особливу увагу на зарядки з силою струму від 5 до 10 Ампер: Auto Welle AW05-1208 , Exide 12/7 , Ctek MXS 7.0 , Hyundai HY 800 , Pulsar MC1210 , Ctek MXS 10 . Це сучасні, імпульсні і повністю автоматичні моделі середнього класу. Працюють стабільно і надійно, захищені від перегріву, замикання, вологи і пилу. Підтримують акумулятори від 20 до 150 Ач (дивіться характеристики по кожній моделі детально). Вони відмінно підходять для авто і 6-вольтів акумуляторів для мотоциклів. Також вони розраховані для гелевих акумуляторних батарей. Є вбудовані інтелектуальні модулі для вибору найкращого режиму зарядки.

Також варто придивитися до зарядки з режимом десульфатаціі, який необхідний для відновлення підсіли АКБ. Це більш дорогий, але і функціональний сегмент. Сюди відносяться моделі Ctek MXS 7.0 , Ctek MXS 10 . При правильній експлуатації і використанні ЗУ з функцією десульфатаціі, можна продовжити життя акумулятора зі стандартних 2-3 років до 6-7, ну і природно, захистити себе від неприємних несподіванок, як-то раптовий вихід з ладу акумулятора.

Є деякі зручні моделі, які дозволяють заряджати акумулятор через прикурювач, за допомогою спеціального перехідника. Особливо це зручно якщо є постійний гараж. До такого типу зарядок відноситься Ctek з перехідником Cig Plug .

По суті, тепер ви знаєте все, щоб купити прилад і не помилитися. Зарядки середнього класу оснащені всім необхідним функціоналом. При помірній ціні, така покупка буде корисною і не вдарить по бюджету.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини