Тягові карбонові акумулятори для циклічного навантаження

21 серпня 2018 р.

Завдяки інноваційному складу пластин, і на відміну від традиційних свинцево-кислотних АКБ, карбонові батареї забезпечують набагато більшу кількість робочих циклів і тривалий буферний режим експлуатації.

Карбонові тягові акумулятори - це новинка на світовому ринку і вже представлені в Україні. Першими вони з'явилися під маренням Luxeon серія LX . На даний момент 12-вольт моноблоки представлені всього в чотирьох номіналах ємності 75/100/175/200 Ач.

Швидше за все подібні батареї найближчим часом з'являться в асортименті всіх провідних виробників. Чому це актуально і які переваги карбонові акумулятори дають користувачам розповімо далі.

Карбонові акумулятори Luxeon LX

Проблема із забезпеченням енергією

Акумуляторні батареї - найважливіша частина сучасної техніки. Особливо це актуально для резервного живлення і електротранспорту. Процесори, двигуни, реєстратори, гідравліка і механіка працюють від акумулятора і постійно споживають енергію. Проблема полягає в тому, що АКБ накладають обмеження на всю лінійку технологій.

Електронщики навчилися закладати в одну мікросхему мільйони транзисторів, навчилися робити потужні електричні двигуни, які ставлять на інвалідні коляски, велосипеди і гольфкар. А ось маса, розміри і принциповий пристрій АКБ за останні 50-80 років, таких глобальних змін не зазнали, інакше ми б уже давно їздили і літали тільки на електротранспорті. А чому б і ні? Адже двигуни на електриці більш екологічні, економічні і дешеві у виробництві, якби не проблема збереження електроенергії, їх би широко використовували в особистому транспорті, та й інші міні-девайси стали б легше і працювали довше.

Є й інші проблеми, пов'язані з використанням свинцево-кислотних акумуляторних моноблоків:

  1. Обмежений ресурс заряду-розряду;
  2. Чутливість до температури повітря;
  3. Довга підзарядка;
  4. Безпека.

Карбонові акумулятори якраз вирішують одну з цих проблем - обмеженість циклічного ресурсу.

Детальніше про карбонових акумуляторах

У маркетингових матеріалах можна зустріти назву графенові акумулятори в ставленні до розглянутим батареям. Однак достовірних даних про графені в складі пластин поки не отримано. Офіційно виробник називає їх карбоновими!

Карбонові АКБ з'явилися на ринку відносно недавно і вважається, що здатні замінити звичні свинцево-кислотні в сфері тягових акумуляторів. Завдяки застосуванню вуглецевих матеріалів в складі свинцевих пластин, сульфатация настає набагато пізніше ніж у AGM та гелевих батарей.

Ще один плюс - довга експлуатація батареї. Звичайні акумуляторні батареї в середньому розраховані приблизно на 500 циклів. Це два - три роки роботи в циклічному режимі. Є дорогі моделі, з додаванням різних домішок до складу пластин, що збільшує циклічний ресурс. Але карбон перевершує і їх! До 2000 циклів втрат ємності практично немає. Приблизно на 3000 втрати становлять близько 50%. Ну і на 5000 циклів - ємність буде приблизно 30%. Виходить, що карбоновий акумулятор працює не 2 роки, а 8 без втрат, і навіть через 12 років залишається в цілком працездатному стані. Термін служби в режимі буфера може досягати 20 років. Це вигідно зручно і економічно. Природно, за ці роки його вартість окупиться не один раз.

Ще один плюс - карбон швидше заряджається, а значить не потрібно витрачати час і чекати. Це особливо актуально, якщо використовуєте акумулятор для складського транспорту і техніки на електричній тязі.

Ще один плюс - можливість заряджати підвищеними струмами - до 30% від ємності акумуляторної батареї. При цьому виділення тепла не збільшується, батарея не перегрівається, а значить надійність і безпеку такої батареї набагато вище ніж у традиційної, свинцево-кислотної.

Обмеження карбонових батарей

До недоліків нової технології можна віднести, то що вони гірше тримають ємність при високій токоотдачи. Наприклад, не рекомендується використовувати карбонові акумулятори як стартові або для лебідок. Потрібно пам'ятати, що вони розроблялися як тягові для рівномірної віддачі електрики на всьому етапі розряду. При високій токоотдачи їх ємність падає не рівномірно! Таким чином, якщо пристрій споживає великі струми за короткий проміжок часу, краще застосувати традиційну AGM / Gel батарею.

Застосування карбонових акумуляторів

Карбонові батареї ідеально підходять для систем альтернативної енергетики. Вони легко і швидко заряджаються, відмінно тримають заряд і видають стабільну напругу. Тому, якщо вирішили зібрати енергосистему на вітрогенератори або сонячних батареях для особистого користування або під зелений тариф - це те, що потрібно. Також завдяки «тривалості життя» в буферному режимі їх можна рекомендувати для систем резервного живлення в телекомунікаційній сфері: серверні шафи, ЦОД і офіси.

Ще одна сфера застосування - складський електротранспорт в закритих приміщеннях. Потужні, продуктивні і довговічні акумулятори - це те, що потрібно, щоб техніка окупила себе і принесла власнику прибуток.

Крім цього, карбонові акумулятори будуть затребувані для застосування в гольф-карах, інвалідних колясках і подібні пристрої.

На завершення статті потрібно сказати, що Luxeon LX - це «фабричний Китай». Вартість цих акумуляторів нижче, ніж у АКБ західних виробників, але якість відповідає європейським і українським стандартам. Замовити тягові акумулятори в нашому інтернет-магазині нескладно, телефонуйте, і вже через пару днів отримаєте посилку в будь-якому місті України.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини